Afkortingen

Afkortingen worden heel veel gebruikt in de verschillende ruimteweer bulletins en dat kan vrij verwarrend zijn als je er niet zo bekend mee bent. Op deze pagina hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende afkortingen samen met een korte omschrijving.

KortLangUitleg
ACEAdvanced Composition ExplorerWetenschappelijke satelliet bij de Zon-Aarde L1 punt. Was de primaire bron van real time ruimteweer data tot DSCOVR deze rol overnam in 2016.
AIAAtmospheric Imaging AssemblyInstrument op de SDO satelliet. Levert beelden van de chromosfeer en de corona.
ARActive RegionGebied met zonnevlekken aangegeven met een nummer. Ook bekend als een zonnevlekkengroep.
BBSOBig Bear Solar ObservatoryZonneobservatorium in de Verenigde Staten van Amerika met telescopen en instrumenten specifiek voor het bestuderen van de Zon.
CHCoronaal gatGebied op de Zon waar magnetische veldlijnen de ruimte in gaan. Dit zorgt ervoor dat de zonnewind kan ontsnappen met een hogere snelheid dan normaal wat zorgt voor donkere gaten in de corona zoals op sommige zonnebeelden gezien kan worden.
CIRCo-rotating Interaction RegionDe gecomprimeerde zone tussen de snelle en langzame zonnewind in een zonnewindstroom afkomstig van coronale gaten over meerdere zonnerotaties.
CMECoronale massa uitstootGigantische plasmawolk die door een gebeurtenis op de Zon de ruimte in gelanceerd is.
DSCOVRDeep Space Climate ObservatorySatelliet van de NOAA bij de Zon-Aarde L1 punt. Dit is de primaire bron van zonnewind and IMF data.
DSFDisappearing Solar FilamentDe verdwijning van een filament vaak door een eruptie of ineenstorting.
DstDisturbance storm time indexIndicator voor de sterkte van de ringstroom rond de Aarde. Een negatieve Dst waarde betekend dat het aardmagnetisch veld verzwakt is. Waardes van -50nT en lager staan over het algemeen voor geomagnetische storm condities.
EITExtreme ultraviolet Imaging TelescopeInstrument op de SOHO satelliet. Levert beelden van de chromosfeer en de corona.
EPAMElectron, Proton, and Alpha MonitorInstrument op de ACE satelliet. Meet een grote hoeveelheid verschillende energetische deeltjes.
ESAEuropean Space AgencyEuropese organisatie toegewijd aan verschillende ruimte gerelateerde activiteiten.
EUVExtreme ultravioletElektromagnetische straling tussen 124 nanometer en 10 nanometer in the elektromagnetische spectrum.
EVEExtreme Ultraviolet Variability ExperimentInstrumenten pakket op de SDO satelliet.
GFZGeoForschungsZentrumDe GFZ German Research Centre for Geoscience is het nationale onderzoekscentrum voor aardwetenschappen in Duitsland.
GOESGeostationary Operational Environmental SatelliteSerie van satellieten in een baan rond de Aarde die ondermeer röntgenstraling afkomstig van de Zon meten.
HSCHeliospheric Current SheetGrens waar de polariteit van het magnetisch veld van de Zon veranderd van noord naar zuid. De vorm van deze grens is vergelijkbaar met de rok van een ballerina.
HFHigh FrequencyFrequenties in het radiospectrum tussen 3 en 30 MHz.
HMIHelioseismic and Magnetic ImagerInstrument op de SDO satelliet.
HSSHigh Speed StreamZonnewindstroom met een hogere snelheid dan gemiddeld. Deze term wordt vaak gebruikt om de zonnewind aan te duiden afkomstig van een coronaal gat.
IMFInterplanetair Magnetisch VeldMagnetisch veld van de Zon die door de zonnewind gedragen wordt door heel het zonnestelsel.
IRISInterface Region Imaging SpectrographNASA zonneobservatorium satelliet.
L1Lagrangian point 1Plek in de ruimte tussen twee objecten waar de zwaartekracht tussen de twee objecten gelijk is. Verschillende ruimteweer satellieten bevinden zich in een baan rond het Zon-Aarde L1 punt.
LASCOLarge Angle and Spectrometric CoronagraphInstrument op de SOHO satelliet die gebruikt word om coronale massa uitstoten te bestuderen en detecteren.
LMSALLockheed Martin Solar and Astrophysics LaboratoryOnderdeel van Lockheed Martin die zonne- en astrofysiche observatie instrumenten ontwerpen, bouwen en besturen.
MDIMichelson Doppler ImagerInstrument op de SOHO satelliet die niet meer in gebruik is.
MLSOMauna Loa Solar ObservatoryEen zonneobservatorium op Hawaii in de Verenigde Staten van Amerika.
NASANational Aeronautics and Space AdministrationAmerikaans agentschap verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.
NOAANational Oceanic and Atmospheric AdministrationAmerikaans wetenschappelijk agentschap.
nTnanoTeslaEenheid van magnetische fluxdichtheid die zeer vaak gebruikt word binnen het ruimteweer.
PFUParticle flux unitEenheid van fluxintensiteit.
PlasMagPlasma Magnetometer Solar Weather InstrumentDrie instrumenten op de DSCOVR satelliet die de zonnewind meet voor ruimteweer voorspellingen.
PROBA2PRoject for OnBoard Autonomy 2ESA satelliet met twee wetenschappelijke instrumenten om de Zon mee te bestuderen.
SCSolar CyclePeriode van ongeveer 11 jaar waarin de zonneactiviteit toeneemt en weer afneemt en de polariteit van het magneetveld van de Zon keert om.
SDOSolar Dynamics ObservatoryZonneobservatorium satelliet van de NASA.
SISudden ImpulseEen sudden impulse vindt plaats als een coronale massa uitstoot van de Zon botst op het magneetveld van de Aarde. De ringstroom en het horizontale component van het magnetisch veld zullen hierdoor toenemen. Deze verhoging zal te zien zijn als een zeer plotselinge piek op magnetometers op deze planeet.
SIDCSolar Influences Data Analysis CenterEuropese ruimteweer service provider uit België.
SIRStream Interaction RegionDe gecomprimeerde zone tussen de snelle en langzame zonnewind in een zonnewindstroom.
SOHOSolar and Heliospheric ObservatoryZonneobservatorium satelliet in een baan rond het Zon-Aarde L1 punt.
SPESolar proton eventStaat ook bekend als een protonenstorm.
SSBCSolar Sector Boundary CrossingHet kruizen van het Heliospheric Current Sheet wat resulteert in een verandering van de richting van het magnetisch veld van de zonnewind.
SSCStorm Sudden CommencementEen abrupte verandering in het noordelijke (X) component van het magneetveld van de Aarde. Dit markeert het begin van een geomagnetische storm.
SSNSmoothed Sunspot NumberGemiddelde zonnevlekkennummer over een specifieke periode.
STASTEREO AheadZonneobservatorium satelliet van de NASA in een baan rond de Zon. Een rondje om Zon duurt voor deze satelliet iets korter dan voor de Aarde.
STBSTEREO BehindZonneobservatorium satelliet van de NASA in een baan rond de Zon. Een rondje om Zon duurt voor deze satelliet iets langer dan voor de Aarde.
SUVISolar Ultraviolet ImagerInstrument op de GOES-16 satelliet. Dit instrument bestudeert de Zon in zes verschillende golflengtes in het extreem ultraviolet spectrum.
SWPCSpace Weather Prediction CenterRuimteweer service provider die non-stop de Zon in de gaten houdt en het ruimteweer voorspeld. Het is de officiële bron voor ruimteweer notificaties voor de Verenigde Staten van Amerika.
USAFUnited States Air ForceOnderdeel van het Amerikaanse leger. De USAF bestuurd samen met NOAA de SWPC .
UTCCoordinated Universal TimeStandaardtijd, gebaseerd op een atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de Aarde.
VHFVery High FrequencyFrequenties in het radiospectrum tussen 30 en 300 MHz.
VLFVery Low FrequencyFrequenties in het radiospectrum tussen 3 en 30 kHz.
XRSSolar X-ray SensorInstrument op de GOES satellieten die de X-ray output van de Zon meten.
ÅÅngströmVeel gebruikte meeteenheid voor de golflengte van elektromagnetische straling in het ruimteweer. 1 Ångström staat gelijk aan 10-10 meter, 0.1 nanometer of 100 picometer.

Laatste nieuws

Steun Poollicht.be!

Om ook bereikbaar te blijven bij grote poollichtkansen hebben we een zware server nodig die alle bezoekers aankan. Doneer en steun dit project zodat we online blijven en je geen enkele poollichtkans mist!

44%
Steun SpaceWeatherLive met onze merchandise
Check nu onze merchandise

Ruimteweer feitjes

Laatste X-klasse uitbarsting28/03/2024X1.1
Laatste M-klasse uitbarsting15/04/2024M3.9
Laatste geomagnetische storm25/03/2024Kp5 (G1)
Zonnevlekkenloze dagen
Laatste zonnevlekkenloze dag08/06/2022
Maandelijks gemiddeld zonnevlekkengetal
maart 2024104.9 -19.8

Deze dag in de geschiedenis*

Zonnevlammen
12002M3.66
22012M2.54
32001M1.68
42014M1.47
52002M1.33
ApG
1201542G2
2199432G2
3200333G1
4202119G1
5199918G1
*sinds 1994

Sociale netwerken