Zonnecyclus voortgang

De grafieken op deze pagina geeft de voortgang van de zonnecyclus aan. De grafieken worden maandelijks geüpdate door het SWPC aan de hand van de allerlaatste ISES voorspellingen. Waargenomen waarden zijn initieel tijdelijke waarden die vervangen worden zodra de definitieve data beschikbaar is. Alle grafieken op deze pagina kunnen geëxporteerd worden als JPG, PNG, PDF of SVG files. Iedere set met data kan individueel aan of uitgezet worden door op de legenda te klikken onder iedere grafiek.

Aantal C, M en X-klasse zonnevlammen per jaar

De grafiek hieronder laat het aantal C, M en X-klasse zonnevlammen zien per jaar. Dit geeft een idee hoeveel zonnevlammen er waren, dit in vergelijking met het gemiddelde zonnevlekkengetal van dat jaar. Dit is een andere manier om te zien hoe een zonnecyclus vordert. De gegevens komen van het NOAA SWPC en wordt dagelijks geüpdatet.

De grafiek hieronder laat het aantal C, M en X-klasse zonnevlammen zien van de afgelopen maand alsook het zonnevlekkengetal van iedere dag. Dit geeft een idee van de zonneactiviteit van de afgelopen maand. Deze gegevens komen van het NOAA SWPC en worden dagelijks geüpdatet.

Het Butterfly diagram

Doorheen de zonnecyclus varieert de breedtegraad van zonnevlekkengebieden aan een interessant patroon. De onderstaande grafiek toont je de breedtegraad van alle zonnevlekkengebieden van de afgelopen 22 jaar in vergelijking met de tijd (in jaren). Zonnevlekkengebieden vormen zich meestal tussen de -35° zuidelijk halfrond en +35° noordelijke halfrond. In het begin van een zonnecyclus vormen zonnevlekkengebieden zich op een hogere breedtegraad, naarmate de cyclus vordert naar het maximum gaan de zonnevlekkengebieden zich geleidelijk aan vormen op een lagere breedtegraad. Wanneer het zonneminimum nadert verschijnen de zonnevlekkengebieden zich rond de evenaar en als een nieuwe cyclus terug start zullen deze terug verschijnen op een hoge breedtegraad. Dit herhalend gedrag van zonnevlekkengebieden vormt zo het 'Butterfly' of vlinder diagram en werd ontdekt door Edward Maunder in 1904. De grafiek wordt elke maand geüpdate.

Aantal zonnevlekkenloze dagen per jaar

Tijdens periodes met weinig zonneactiviteit kan de Zon verstoken zijn van zonnevlekken. Dit gebeurd vaak in de jaren rond het zonneminimum. De grafiek hieronder laat zien hoeveel dagen in een specifiek jaar het aardegerichte deel van de Zon verstoken was van zonnevlekken.

Aantal dagen per jaar met een geomagnetische storm

De grafiek hieronder laat het aantal dagen zien per jaar met een geomagnetische storm en hoe sterk deze stormen waren. Dit geeft een idee in welke jaren er veel geomagnetische activiteit was. De gegevens komen van het GFZ in Potsdam en wordt dagelijks geüpdatet.

Laatste nieuws

Steun Poollicht.be!

Om ook bereikbaar te blijven bij grote poollichtkansen hebben we een zware server nodig die alle bezoekers aankan. Doneer en steun dit project zodat we online blijven en je geen enkele poollichtkans mist!

95%
Steun SpaceWeatherLive met onze merchandise
Check nu onze merchandise

Ruimteweer feitjes

Laatste X-klasse uitbarsting07/08/2023X1.51
Laatste M-klasse uitbarsting02/10/2023M1.8
Laatste geomagnetische storm26/09/2023Kp5+ (G1)
Zonnevlekkenloze dagen
Laatste zonnevlekkenloze dag08/06/2022
Maandelijks gemiddeld zonnevlekkengetal
augustus 2023114.9 -44.2

Deze dag in de geschiedenis*

Zonnevlammen
12022M4.2
22022M2.6
32002M2.1
42022M1.7
52022M1.7
ApG
1199488G3
2200169G3
3200245G2
4202224G2
5200030G1
*sinds 1994

Sociale netwerken