De lage, gemiddelde en hoge breedtegraad

Wanneer er poollichtkansen zijn voor de Benelux spreken we vaak over de gemiddelde breedtegraad. Maar wat is dat precies? Zijn er nog meer breedtegraden? Jazeker, we maken onderscheid tussen hoge, gemiddelde en lage breedtegraden. Er is geen precieze definitie waar nu die grens ligt maar algemeen genomen ligt de hoge breedtegraad rond de 60ste magnetische breedtegraad en hoger; de gemiddelde breedtegraad tussen de 50ste en 60ste magnetische breedtegraad en de lage breedtegraad beslaat alles onder de 50ste magnetische breedtegraad.

Maar wacht? Magnetische breedtegraad? Wat is dat? Nou, als we het hebben over poollicht op de verschillende breedtegraden, dan hebben we het over magnetische breedtegraden en niet geografische breedtegraden. Je zou zeggen dat als je je op een hoge geografische breedtegraad bevind (dichtbij de geografische polen) dat je dan maar kans hebt om poollicht te zien. Daar zit wel een kern van waarheid in maar er zitten wat haken en ogen aan deze gedachte: de magnetische polen van de aarde bevinden zich niet op dezelfde plek als de geografische polen. Dit is de reden waarom voor ons de magnetische breedtegraden van belang zijn en niet de geografische breedtegraden. De magnetische noordpool bevind zich voor Noord-Amerika zelfs op een gunstigere locatie dan voor Europa, vandaar dat daar op lagere geografische breedtegraden eerder poollicht gezien kan worden dan voor ons in Europa. Let ook op dat het poollicht zich in een ovaal rond de magnetische polen bevind dus het is zelfs mogelijk om op een breedtegraad te zijn die te hoog is om poollicht te zien! Het is bijvoorbeeld vrij zeldzaam om poollicht te zien op de geografische noordpool! Let er ook op dat het poollicht te zien is aan de horizon ook al is bevind de poollichtovaal zich 4 tot 5 graden richting het noorden van jou locatie.

Bij lage geomagnetische activiteit is het poollicht in de uren rond middernacht te vinden zo rond de 67e magnetische breedtegraad. Als de activiteit toeneemt zal de poollichtovaal in omvang toenemen richting de evenaar. Bij hoge geomagnetische activiteit kan het poollicht mogelijks gezien worden op de gemiddelde en/of lage breedtegraden, plekken dus waar zelden het poollicht gezien kan worden. De map hieronder laat zien of jou locatie zich op de hoge, de gemiddelde of op de lage breedtegraad bevind. De Benelux bevind zich geheel in de gemiddelde breedtegraad. België zelf ligt in de lagere gemiddelde breedtegraad want vanaf Luxemburg komen we al aan de grens met de lage breedtegraad. Noord-Nederland zal dus iets vaker poollicht kunnen zien dan Luxemburg.

Lage, gemiddelde en hoge breedtegraad

Doordat België en Nederland zich bevinden op de lagere gemiddelde breedtegraad kunnen we stellen dat voor België en Nederland minstens Kp7 bereikt moet worden om kans te hebben op poollicht aan de horizon dat met het blote oog te zien is. Het uiterste noorden van Nederland zal mogelijks met Kp6 iets kunnen zien maar de kans zal klein zijn. De lage breedtegraad heeft Kp-waardes van 8 en 9 nodig. Bij Kp-waardes van 8 en 9 zal het poollicht in de Benelux beduidend hoger aan de horizon te zien zijn, mogelijks tot in het zenith bij Kp9.

<< Keer terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

Steun Poollicht.be!

Om ook bereikbaar te blijven bij grote poollichtkansen hebben we een zware server nodig die alle bezoekers aankan. Doneer en steun dit project zodat we online blijven en je geen enkele poollichtkans mist!

100%

Ruimteweer feitjes

Laatste X-klasse uitbarsting10/09/2017X8.2
Laatste M-klasse uitbarsting29/11/2020M4.4
Laatste geomagnetische storm22/11/2020Kp5 (G1)
Zonnevlekkenloze dagen
Afgelopen 365 dagen239 dagen
2020211 dagen (63%)
Laatste zonnevlekkenloze dag16/11/2020

Deze dag in de geschiedenis*

Zonnevlammen
12001M3.5
22001M2.9
32001M1.5
42005M1.4
52000M1.3
ApG
1200628G1
2201517G1
3199421G1
4199819
5200514
*sinds 1994

Sociale netwerken