Globale geomagnetische activiteit

De onderstaande kaart laat de verwachte locatie zien van het poollicht in de komende 30 minuten gebaseerd op de zonnewind data van DSCOVR. Locaties op zijn minst 1.000 kilometer weg van het poollicht hebben kans om poollicht aan de horizon te zien. Let erop dat dit een computermodel is en er wordt dan ook geen rekening gehouden met het weer op jouw locatie.

KP index

Kp-index

De Kp-index is de globale geomagnetische storm index met een schaal van 0 tot 9. Je kunt deze gebruiken als hulpmiddel om in te schatten hoe actief het poollicht is en op welke breedtegraad dit mogelijks zichtbaar is. Deze grafiek is gebaseerd op de USAF Wing Kp-index. De geobserveerde Kp-index gebruikt gegevens van magnetometers en de geschatte Kp-index berekend wat de Kp-index in de nabije toekomst zal zijn met data van DSCOVR. Voor de Benelux moet minstens Kp7 bereikt worden.

Real-time poollichtactiviteit

Hieronder vindt u een overzicht van de zonnewind en de interplanetair magnetisch veld waardes van de afgelopen twee uur zoals gemeten door de DSCOVR satelliet. Dit zijn de eerste parameters in de kans voorspelling op poollicht. Hoe roder de grafiek des te gunstiger de kans op poollicht. Met de huidige snelheid doet de zonnewind er 50 minuten over om van DSCOVR naar de Aarde te reizen.

Magnetometers

Kiruna magnetogram

Dit magnetogram geeft de waarden opgemeten door het meetstation van Kiruna (Zweden, Europa). Poollichtkansen zijn er voor de gemiddelde breedtegraad (waartoe België en Nederland behoren) als de magnetometer meer dan 1300nT verschil heeft ten opzichte van het afbuigpunt.

Disturbance Storm Time index

De Disturbance Storm Time (Dst) index is een geomagnetische storm index waar je de sterkte van een geomagnetische storm aan kan aflezen. Deze index is gebaseerd op de gemiddelde waardes van het aardmagnetisch veld gemeten door vier magnetometer stations bij de evenaar. Gemeten wordt de groei en krimp van de ringstroom in het magneetveld van de Aarde. Hoe lager de waardes op deze grafiek hoe meer energie er opgeslagen is in het magneetveld van onze planeet.

Elektronen, protonen en Alpha monitor (EPAM)

EPAM staat voor de Electronen, Protonen en Alpha Monitor en is een instrument dat in de ACE satelliet zit en meet de electronen en protonen die met de zonnewind worden meegevoerd. Het vormt ook een goed instrument om meteen te weten of na een uitbarsting er een mogelijks aardegerichte Coronale Massa Uitstoot is vrijgekomen. Je zal er ook op kunnen afleiden wanneer het schokfront mogelijk zal aankomen.

Elektronen, protonen en Alpha monitor (EPAM)

Proton Flux monitor

Deze grafiek laat de hoeveelheid hoog-energetische protonen zien bij de Aarde zoals gemeten door een van de GOES satellieten. Verhoogde waardes kunnen een indicatie zijn dat er een grote uitbarsting plaatsgevonden heeft op de Zon. Deze hoog-energetische protonen kunnen voor problemen zorgen hier op Aarde. Druk op de help knop om daar meer over te leren.

Real-time zonneactiviteit

Zonnevlekkengroepen

Solar Dynamics Observatory HMI Continuum
Zonnevlekkengetal15
Nieuwe regios1
GroepAantal
zonnevlekken
Klasse
Magn.
Klasse
Vlek
Er zijn geen zonnevlekkengroepen op het aardegerichte deel van de Zon vandaag
Regio's die mogelijks terugkeren
Groep Lat.
Geen
H-alpha plages zonder vlekken
Groep Locatie
2701S12W36

Zonnevlammen

Gebeurtenissen op de zon vandaag

Hieronder vindt u een overzicht van de uitbarstingen op de zon van vandaag, gerangschikt volgens uur van gebeurtenis. Indien er niets noemenswaardigs is gebeurd zal hieronder niets getoond worden. Voor de activiteit van de voorbije dagen en jaren kunt u terecht in het archief.

Groep Start Maximum Einde
Geen
Meer in het archief

Farside

Farside
STEREO Farside
Op basis van de huidige parameters is er nu geen kans op poollicht in België en Nederland
De snelheid van de zonnewind is gematigd hoog (501,1 km/sec.)

Laatste nieuws

Ruimteweer vandaag

Real-time Poollicht Zwak Sterk
Hoge breedtegraad 25% 20%
Gemiddelde breedtegraad 5% 1%
Voorspelde Kp max 4
Zonneactiviteit
M-klasse zonnevlam 1%
X-klasse zonnevlam 1%
Maanfase
Nieuwe maan

Steun Poollicht.be!

Om ook bereikbaar te blijven bij grote poollichtkansen hebben we een zware server nodig die alle bezoekers aankan. Doneer en steun dit project zodat we online blijven en je geen enkele poollichtkans mist!

18%

Laatste alerts

Ontvang directe meldingen!

Ruimteweer feitjes

Laatste X-klasse uitbarsting:10/09/2017X8.2
Laatste M-klasse uitbarsting:20/10/2017M1.0
Laatste geomagnetische storm:27/02/2018Kp5 (G1)
Aantal zonnevlekkenloze dagen in 2018:39
Huidig periode aantal zonnevlekkenloze dagen:1

Deze dag in de geschiedenis*

Zonnevlammen
12003X1.5
22000M3.9
31999M3.3
42000M2.6
52003M2.5
ApG
1201547G2
2200630G2
3200328G1
4199420G1
5200214G1
*sinds 1994

Sociale netwerken